Tudja meg, hogy az Ön esetében mekkora a kockázata Parkinson-kór kialakulásának!

643
HOZZÁSZÓLÁS:

A Parkinson-kór kialakulásában környezeti és genetikai tényezők is szerepet játszanak, s a tudomány jelenlegi állása szerint valószínűleg a környezeti hatások nagyobb súllyal felelősek a betegség kialakulásáért.

A Parkinson-kór annak az eredménye, hogy a dopamint termelő idegsejtek károsodnak vagy el is pusztulnak az agy szubsztancia nigra nevű területén. A dopamin felelős a vázizmok remegésmentes és gördülékeny működéséért. A dopamint termelő idegsejtek száma az öregedés hatására mindenképpen csökken, azonban ha a sejtszám több mint a fele ép marad, akkor nem alakul ki a Parkinson-kór és az öregkori kézremegés sem, vagy csak enyhe mértékű lesz.

A genetikai tényezők

Egyelőre még korántsem tisztázott, hogy milyen és mekkora szerepet játszik az öröklődés a betegség kialakulásában, mindössze annyit feltételeznek, hogy egyes gének hozzájárulhatnak a folyamathoz. Annyit lehet tudni, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek elsőfokú rokonai, tehát a szülők, gyermekek és testvérek nagyobb eséllyel lesznek szintén betegek, mintha nem lenne családi érintettségük. Ez azonban nem túl jelentős kockázati tényező, így ha valakinek a családjában előfordult a Parkinson-kór, attól még  korántsem biztos, hogy ő is beteg lesz.

Környezeti hatások

Ha valaki rendszeresen használ drogokat, vagy folyamatosan érintkezik bizonyos gyom-és rágcsálóirtó szerekkel, ipari vegyszerekkel, akkor nagyobb eséllyel alakul ki nála a Parkinson-kór.

Bizonyos gyógyszerek, ha hosszú időn át és nagy dózisban alkalmazzák őket, akkor képesek a Parkinson-kórhoz nagyban hasonlító tüneteket produkálni. Ezek közé a gyógyszerek közé tartoznak egyes pszichiátriai megbetegedésekre alkalmazott, valamint émelygés ellen használt gyógyszerek is. Továbbá az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer is okozhatja a Parkinson-kór tüneteinek kialakulását. Persze ezek csak tünetek, így nem alakul ki valódi Parkinson-kór, tehát ha a gyógyszerek szedése abbamarad, akkor eltűnnek a tünetek is.

Melyek tehát a legnagyobb rizikófaktorok?

Genetikai háttér

Ha valakinek a közeli hozzátartozója érintett a betegségben, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki nála is a kór. Azonban ennek a valószínűsége még így is csak 5 százalék alatti.

Nem

A férfiak esetében valamivel gyakrabban fordul elő a Parkinson-kór, de ez a különbség sem számottevő.

Életkor

A betegség jellemzően a középkorú egyéneknél vagy annál idősebbek esetén jelentkezik, így az életkor előrehaladtával nő a Parkinson-kór kockázata is.

Növényvédő szerek és rágcsálóirtók

Azok körében, akik rendszeresen érintkeznek rágcsálóirtó vagy növényvédő szerekkel, fokozottabb a Parkinson-kór kialakulásának a kockázata. így némileg nagyobb veszélyben vannak azok, akik kútvizet isznak vagy a mezőgazdaságban dolgoznak.

Alacsony ösztrogén-szint

A csökkent ösztrogén szintje ugyan csak kis mértékben, de növeli a Parkinson-kór kialakulásának a rizikóját. Így fokozottabban ki vannak téve a betegség veszélyének a menopauzát megélt nők (akik nem részesültek hormonpótlásban), vagy azok, akiknek eltávolították a petefészkét.

643
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]